Βγάζοντας το “δεν” από τη ζωή μας

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος

Πόσες φορές δεν έχουμε βάλει φρένο στον εαυτό μας εξαιτίας κάποιου ενδοιασμού; Mας προκαταβάλλουν αρνητικές σκέψεις χωρίς να είμαστε ανοικτοί σε νέες προκλήσεις. Μήπως είναι καιρός να παραμερίσουμε τους φόβους μας και να δοκιμάσουμε νέα πράγματα;

Παραφράζοντας την έκφραση “τα ακριβά αρώματα, μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια” μπορούμε να πούμε, ότι “η ισχυρή άρνηση, βρίσκεται σε μικρές λέξεις”. Μια τέτοια λέξη είναι το “δεν”, το οποίο είναι αποτέλεσμα μίας άλλης μικρής, αλλά πανίσχυρης αρνητικής λέξης, του “μην”. Αν και πρόκειται για μικρές λέξεις, δημιουργούν μια αίσθηση ανικανότητας και αδυναμίας, που μας κρατούν μακριά από απολαύσεις της ζωής.

Που οφείλεται αυτή η αρνητικότητα;

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένα παιδί να μεγαλώνει σε ένα αρνητικό περιβάλλον, ακούγοντας συνέχεια να “μην” κάνει το ένα ή το άλλο, καλλιεργώντας του έτσι τον αρνητισμό, την έλλειψη θάρρους και πρωτοβουλίας. Kυριεύεται από άγχος και φόβο για την αλλαγή, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιείται και να μη λαμβάνει μέρος σε κοινές δραστηριότητες.

Με τον καιρό το “μην” που ακούει κάποιος από μικρός, μεταλλάσσεται μέσα του, στην άλλη παντοδύναμη αρνητική λέξη το “δεν”. Έτσι, οι εκφράσεις “δεν θέλω, δεν μπορώ, δεν πρέπει, δεν είναι σωστό, δε μου αρέσει” παίρνουν περίοπτη θέση στo καθημερινό λεξιλόγιο, καταλήγοντας τελικά στο “δε ζω” ως ενήλικας πλέον!

Τα όρια που θέτει το “δεν” στον εαυτό μας.

Τοποθετώντας αυτή την αρνητική λέξη στην αρχή μίας πρότασης, γρήγορα και χωρίς πολύ σκέψη, χάνονται εμπειρίες! Λέει κάποιος ότι δεν του αρέσει για παράδειγμα το camping, έχοντας κάποια εικόνα στο μυαλό του, χωρίς καν να το έχει δοκιμάσει. Πώς το ξέρει; Πρέπει να το επιχειρήσει και μετά να καταλήξει στο αν του αρέσει ή όχι. Απορρίπτοντάς το από την αρχή, απορρίπτει ταυτόχρονα την αίσθηση ελευθερίας, την ευκαιρία να αποκοιμηθεί δίπλα στη φωτιά, κοιτώντας τα άστρα, να ξυπνήσει ακούγοντας τα κύματα να δει την ανατολή του ήλιου.

Μπορεί κάποιος να αρνηθεί τέτοιες εμπειρίες αβίαστα; Ίσως, γιατί μπορεί να πιστεύει ότι με τις χαμένες εμπειρίες δεν έχασε κάτι σημαντικό. Είναι δικαίωμά του. Αλλά να χάνει επαγγελματικές ευκαιρίες, απορρίπτοντας προτάσεις, θεωρώντας ότι δεν του ταιριάζουν; Είναι σίγουρος ότι γνωρίζει καλά τον εαυτό του, τις δυνατότητές του, τις κλίσεις του; Έχει την απαραίτητη εμπειρία και την καθαρή ματιά για να τις απορρίψει από την αρχή; Εδώ μιλάμε για το μέλλον και μία δοκιμή , πριν από μια ενδεχόμενη αρνητική απάντηση, έχει ελάχιστο κόστος σε σχέση με αυτό της εξ’ αρχής απόρριψης. Πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει, πόσο μεγάλο λάθος έκαναν, που δεν ασχολήθηκαν με μία δραστηριότητα όταν τους προτάθηκε, γιατί θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να την κάνουν ή δεν θα ήταν ευχάριστη. Μακροπρόθεσμα όμως συνειδητοποίησαν πως στέρησαν από τον εαυτό τους την επιλογή να χαράξουν μια εντελώς διαφορετική επαγγελματική πορεία.

Πού οδηγεί αυτή η αρνητική στάση;

Κρατώντας αυτή την στάση, χάνεται η ευκαιρία να ανακαλύψεις τα ταλέντα σου, επαγγελματικά και μη, καθώς και τις δυνατότητές σου. Μένεις στάσιμος, μη εξελίξιμος και ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να διεκδικήσεις αναγνώριση και πρόοδο, τόσο στην εργασία του, όσο και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου.

Η ευχέρεια λοιπόν, να βγαίνεις έξω από το δικό σου comfort zone, είναι πολύ σημαντική. Έτσι, μία στάση που εμπεριέχει στο λεξιλόγιο της το αρνητικό μόριο “δεν”, έχει την δύναμη να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης σου, ώστε να σου στερεί την απαραίτητη ενέργεια, τη συγκέντρωση και το θάρρος για την επίτευξη στόχων. Προτιμάς να χάσεις τον έρωτα της ζωής σου ή να δοκιμάσεις; Nα διεκδικήσεις μία θέση εργασίας ή να αφήσεις την αρνητικότητα να σε επηρεάσει; H επιλογή είναι δική σου!

Ποτέ δεν είναι αργά για να βγάλεις αυτή τη λέξη απο τη ζωή σου! Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που προκύπτουν με σύνεση, χωρίς αρνητικότητα και ενοχικές σκέψεις. Ζούμε μόνο μία φορά και πρέπει να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο!

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος,

Influence:

Ο χώρος των επιχειρήσεων, στον οποίο συμπληρώνω περίπου 20 έτη παρουσίας σε θέσεις πωλήσεων και οικονομικών τμημάτων, έχει καταφέρει να γίνει και χόμπι…